Òpera. Passió, poder i política. Caixa Forum

CaixaForum. Cartell exposició

L’exposició que actualment es pot visitar al CaixaForum de Barcelona, va ser presentada per primer cop al V&A de Londres al setembre de 2017. En Col·laboració amb el King’s College de Londres, i a través de la plataforma FutureLearn, es va programar un curs entorn al tema de l’òpera (Putting on an opera today vs. 200 years ago). Va ser molt interessant perquè es va poder revisar tots els elements que conformen una òpera, des de perquè es tria una òpera i una producció i no un altre o el paper que juguen els dissenyadors del vestuari, el director o directora artística, la direcció musical, la coreografia, les llums, elements audiovisuals, etc. A més de les diferents veus i l’orquestra. S’estudiava l’evolució de l’òpera des de la seva aparició, visionant diferents òperes per analitzar cada un d’aquests aspectes. I no només això, sinó que es plantejaven qüestions importants relacionats amb l’evolució i els espais i formes actuals de representació (per exemple aspectes que abans definien una òpera i que actualment han variat: representació en un teatre tancat o absència de micròfons, etc.)

No és d’estranyar, que tingués un gran interès en veure aquesta exposició.

Tal com s’explica en el fulletó de mà, es tracta d’un viatge que s’inicia el 1642 a Venècia, amb Monteverdi i que conclou el 1934 a Leningrad amb Xostakóvitx, passant per Londres (1711, Händel), Viena (1786 Mozart), Milà (1842 Verdi), París (1861 Wagner), Barcelona (1896 Albéniz) i Dresden (1905 Strauss), mentre es repassen les estrenes de òpera en qüestió que es va produir en aquesta ciutat. Aquest viatge permet, no només conèixer les vicissitud de cada òpera, sinó situar-la en el context polític, econòmic i social de la ciutat i del país. I tot això mentre en cada sala, es pot escoltar pels auriculars fragments de l’òpera que es presenta.

Es tracta d’una exposició que requereix temps (un parell d’hores com a mínim per veure-la amb calma). Hi ha molta documentació, objectes i sobre tot, fragments d’òpera que val la pena visionar i escoltar. En la primera sala, en una pantalla d’alta resolució, es succeeixen fragments d’altres òperes en un recorregut força complert. És molt interessant la relació de cada una d’elles, amb els temes i les emocions que aborden: llibertat, sensibilitat, terrorisme, identitat, poder, amor, et.

One thought on “Òpera. Passió, poder i política. Caixa Forum”

 1. Hola Anna, si et plau, envia el teu comentari al grup!! Val la pena. Jo pensava proposar una visita comentada a l’exposició, però encara no li he fet la petició al gerent de Caixaforum.

  Una abraçada.

  Dolors

  Em va agradar molt compartir un dinar amb tu i el Lluís!!

  [cid:image001.png@01D57DD8.AC2520E0]
  Dolors Ricart
  Sotsdirectora – Gerent

  Fundació Joan Miró
  Parc de Montjuïc
  08038 Barcelona
  T +34 934 4394 70
  dolors.ricart@fmirobcn.org
  http://www.fmirobcn.org

  [cid:image002.png@01D57DD8.AC2520E0] [cid:image003.png@01D57DD8.AC2520E0] [cid:image004.png@01D57DD8.AC2520E0] [cid:image005.png@01D57DD8.AC2520E0]
  [cid:image006.png@01D57DD8.AC2520E0]
  [cid:image007.jpg@01D57DD8.AC2520E0]
  ________________________________
  Consulteu la nostra política de privacitat al web de la Fundació.
  Consulte nuestra política de privacidad en la web de la Fundació.
  You can read about our privacy policy on the Fundació’s website.

  Abans d’imprimir aquest missatge, penseu si us plau en el medi ambient.
  Antes de imprimir este mensaje, por favor piense en el medio ambiente.
  Please consider the environment before printing.

  La Fundació Joan Miró ha obtingut el certificat mediambiental EMAS ES-CAT-000385 i ISO 14001 GA-2011/0486

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s