Jaume Plensa a Montserrat.

Des del passat 10 de maig i fins el 3 de novembre de 2019, a l’atri de la Basílica de Montserrat es pot contemplar Anna, escultura de Jaume Plensa.

L’escrit de Josep de C. Laplana, Director del Museu de Montserrat, és molt elocuent:

Algunes de les seves obres representen un rostre o un cap, que ho diu tot. Sovint amb els ulls tancats, com en meditació. La grandària de les seves obres escultòriques, com l’Anna de l’atri de montserratí, mai pot acceptar el qualificatiu de colossalisme; mai no són obres monumentals. Són idees que floten en l’atmosfera, sense perdre el toc de puresa i innocència que va motivar la seva inspiració original.

I és ben cert.

Però a més d’aquesta obra, al Museu hi ha un exhibició temporal d’obra gràfica del mateix artista.

No es tracta aquí de fer una disquisició sobre els mèrits o la qualitat artística d’aquestes obres, sinó de reconèixer la capacitat que tenen de trametre emocions. La sensació de calma, introspecció i comunicació és absoluta. És indiferent que s’utilitzi el llenguatge musical o el verbal o textual, el cas és compartir amb l’entorn. Les esferes evoquen les persones, amb egos diferents, amb formes d’expressar-se també diferents, però que totes es mouen en un mateix espai que han de respectar per no agredir ni interferir amb els altres.

És important no anar amb pressa i plantar-se en mig de les sales, amb la ment en blanc i observant les obres. De mica en mica es van descobrint un munt de detalls, intensitats de la tinta i gruix del traç que fa destacar un aspecte o un altre o formes que es repeteixen el que fa pensar en la transcendència dels mateixos.

Les quatre litografies dedicades a Berlioz (2006), Schönberg (2008), Verdi (2008) i Bartók (2008), donen una idea de les preferències musicals de Plensa. Destacaria la tipografia de lletra emprat per escriure el nom de cada músic, no és gratuït. A tall d’exemple:

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s