Requiem de Mozart al Palau

Al termini del concert d’ahir, dia 28 de gener de 2019, les cares i els comentaris de la gent a mesura que anaven sortint, posaven de manifest el grau de satisfacció que tothom sentia per haver viscut una d’aquelles nits màgiques del Palau.

El programa, interpretat per la Balthasar Neumann Chor i Orchester i dirigit pel seu titular, Thomas Hengelbrock, constava de la Misa Superba de Johann Caspar Kerll (1627-1693) i el Requiem en Re menor de Mozart (1756-1791).

A primer cop d’ull ja es veu que hi ha quasi una diferència de cent anys entre ambdós músics, quasi idèntica que les dates d’escriptura d’aquestes peces: l’any 1674 en el cas de la Misa Superba i el 1791 en el cas del Requiem (cal recordar que W.A. Mozart va morir sense haver-lo acabat). Així dons no és d’estranyar les diferències instrumentals i vocals entre elles.

Thomas Hengelbroc va voler interpretar-les sense cap descans ni separació, gairabé de forma contínua. Fer-ho així va remarcar els contrastos en la direcció de cada obra. Realment va ser un goig absolut anar seguint al director, com marcava les entrades del cor, com indicava les modulacions, com assenyalava la continuitat de les veus i com ho armonitzava amb l’orquestra. El Requiem de Mozart que tothom tenim marcat en el nostre imaginari musical, va sonar diferent. I això gràcies a la lectura que en va fer el director.

Quan en el programa de mà, en la ressenya sobre el Balthasar Neumann Chor diu:

El 2011 la revista britànica “Gramophone” el va considerar un dels millors cors del món, gràcies a la seva qualitat musical i a la versatilitat artística. Cadascun dels cantants està preparat per esdevenir solista o cantaire del grup, la qual cosa resulta en una exigència única i ..

És absolutament cert. Les veus sonaven totes alhora, absolutament conjuntades, equilibrades, sense que cap desentones o destaqués per sobre de les altres. Al sentir-los pensaves: això és un cor, no falta ni sobra cap veu! i sense voler et venien al cap altres casos (aquí que cadascú posi el nom que vulgui…)

Un fet que no crec haver viscut en cap altre concert, va ser les abraçades que es van fer entre ells a l’acabar i abans d’abandonar l’escenari: el director amb el primer violinista i els músics i els integrants del cor entre ells. Era la manifestació de bona companyonia, de la felicitació mútua per un concert que els havia sortit rodó i d’haver pogut compartit una estona de bona música. Aquestes emocions el públic les percebia. El llenguatge corporal dels músics va ser molt eloqüent. No estaven cobrint l’expedient: interpretaven, en el sentit més ampli de la paraula.

A tot l’exposat fins aquí, cal afegir i destacar el programa. Les obres seleccionades s’adiuen amb la sonoritat del Palau i això és mèrit no només dels intèrprets sinó de la pròpia direcció del Palau al triar la programació.

És interessant veure les modificacions que va fer J. S. Bach l’any 1748 al Sanctus de la Missa Superba. Va canviar 4 trombons per 3 violes i un fagot, de manera que les violes seguien al contralt i al tenor i també va utilitzar l’oboè per donar suport a les sopranos amb el propòsit de compensar millor les veus.

Johann Caspar Kerll. Missa superba: Sanctus
Balthasar Neumann Chor. Director Thomas Hengelbroc

La crítica escrita per Pablo L. Rodríguez, Thomas Hengelbrock, arquitectura de Mozart i apareguda ahir al diari El País, del concert del Auditorio Nacional de Madrid on es va poder escoltar el mateix programa, aporta molta informació sobre les obres interpretades. Un altre cosa és la crítica amb la que es pot estar o no d’acord i que en tot cas fa referència a un dia concret.

I un bon final és escoltar el Requiem de Johann Caspar Kerll a càrrec de Vox Luminis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s