Relatos de música y músicos. De Voltaire a Ishiguro (1766-2013)

L’estiu permet moltes vegades, poder disposar de temps suficient com per seure tranquil·lament i fer una lectura reposada d’alguns dels llibres que s’ens amonteguen en el prestatge on col·loquem els “llibres pendents”. A vegades la raó de deixar-ne algún és de tipus físic: el volum i pes. És el cas del que es cita en el títol. Les seves més de set-centes pàgines, requereixen d’unes condicions especials de lectura, no es pot anar traginant amunt i avall.

Al tractar-se d’una selecció de 44 relats de diferents autors, ens permet triar moltes formes de lectura: de manera seqüencial, per èpoques, estils, països, etc. Vint-i cinc relats corresponen a escriptors del segle XX. En aquest cas es pot parlar quasi exclusivament en masculí, perquè només han estat seleccionats sis relats escrits per dones, un minso 14% !. El període de temps que abasten és prou ampli com per mostrar aconteixements, pensament i fets històrics molt diversos. A l’inici de cada relat, hi ha un resum sobre l’autor o autora, el que permet tenir una visió general de la seva obra i no només de la que està recollida en aquest volum.

Les formes d’escriptura son tan variades, que només intentar comprendre aquesta diversitat, exigeix una lectura pausada. Es descobreixen autors dels que es te un coneixement superficial. Els salts per comparar i per complementar, allarguen més el procés, però en definitiva, el coneixement que s’adquireix deixa una sensació de riquesa que val la pena.

Per arrodonir el tema, han afegit una llista amb les pistes de les obres més important citades en els relats, que es poden anar escoltant a mesura que apareixen en l’obra.

Ref: Relatos de música y músicos. De Voltaire a Ishiguro (1766-2013). Selección y presentación Marta Salis. Alba Editorial. Barcelona, 2018.

Preparada por Marta Salís, esta antología de Relatos de música y músicos reúne 44 cuentos y nouvellesprotagonizados por músicos o con la música como eje principal. Cubre más de dos siglos de literatura (con especial atención al siglo xx) y una gran variedad de géneros musicales (de la música popular y la clásica hasta el jazz, el blues, el rock y la electrónica) así como literarios (de la fábula al cuento realista, del cuento de terror al retrato psicológico). Los temas del genio y la inspiración, de la disciplina y el trabajo, de la emoción, e incluso transformación, que puede generar la música serán temas recurrentes en ellos, de la mano de una nómina variadísima de autores que va de Voltaire a Kazuo Ishiguro, de Balzac a Julian Barnes, de Tolstói a James Baldwin, de Katherine Mansfield a Dorothy Parker, de Machado de Assis a Pirandello.

Autores recogidos en esta antología: Voltaire, Jacob y Wilhem Grimm, E.T.A. Hoffmann, Gérard de Nerval, Honoré de Balzac, Hermann Melville, Lev N. Tolstói, Gustavo Adolfo Bécquer, Anthony Trollope, Henryk Sienkewicz, Iván S. Turguénev, Guy de Maupassant, Joaquim Maria Machado de Assis, Herman Bang, Thomas Hardy, Antón P. Chéjov, Mary Angela Dickens, Thomas Mann, Robert Walser, Willa Cather, Luigi Pirandello, James Joyce, Seumas O’Kelly, Katherine Mansfield, H. P. Lovecraft, Jean Rhys, Vladimir Nabókov, Dorothy Parker, Langston Hughes, Carson McCullers, Frank O’Connor, James Baldwin, Dino Buzzati, Alejo Carpentier, Roald Dahl, Kim Herzinger, Pascal Quignard, Suzzy Roche, Eugene McCabe, Julian Barnes, Kazuo Ishiguro, Horacio Warpola.

Font: Alba Editorial

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s