Festivales de música d’estiu

La programació de festivals de música a l’estiu és una realitat que ha anat creixent de forma imparable des de fa uns anys. Les causes son moltes i molt diverses però, bàsicament, volen donar resposta a una demanda creixent per part d’un públic que vol anar una mica més enllà del sol i platja. No es pot deixar de banda altres condicionants de tipus social i de relació que potencien la participació en els concerts i activitats estiuenques (punt d’encontre de persones que passen uns dies en poblacions properes, per exemple)

Dins de la gran varietat de festivals, s’en poden trobar uns més especialitzats en un tipus concret de música, com podria ser la Shubertiade o d’altres que opten per un cartell ben variat, a fi de poder arribar al màxim nombre possible de persones. Dins de la varietat en la programació, el Festival Castell de Perelada presenta una oferta operística de gran qualirar i fins i tot amb alguna producció pròpia. Alguns posen l’énfasi en el territori en el que es duen a terme (com pot ser el Festival de Música de l’Albera) amb l’objectiu primordial de donar-lo a conèixer millor. És per això que es programen de forma descentralitzada, amb actuacions en diferents poblacions. En altres casos el nucli del festival gira al voltant d’una orquestra ja consolidada, com pot ser el Festival de Cadaqués que pivota en l’Orquestra de Cadaqués, orquestra de cambra creada el 1988 i de reconegut prestigi.

L’activitat musical es desenvolupa en espais diversos: esglésies, casals, espais polivalents, jardins, palaus, etc. I per sort van apareixent noves ofertes com el Festival Jardins Musicals de Piera que junt amb l’oferta musical permeten accedir a conèixer cases amb jardí que formen part del patrimoni de la vil.la.

En algunes ocasions es presenten festivals amb una oferta cultural molt diversa: espectacles per infants, teatre, música ( des de clàssica, melòdica, rock o funky) i dança. En aquest apartat es podrien incloure tant el Festival d’Estiu de Tarragona com el Festival Teatre Grec de Barcelona). Anys enrera, les ciutats es vuidaven amb l’arribada de l’estiu. Actualment no és així. Per un costat existeix el turisme interesat en les activitats culturals, i per altre els períodes de vacances cada cop es diversifiquen més al llarg de l’any el que propicia l’existència d’una demanda sostinguda.

Amb tot aquest ventall de festivals, és evident que és molt nombrosa la població a la que s’arriba i que gaudeix d’aquesta oferta. De ben segur recordaran durant molt de temps l’actuació de tal orquestra, o d’un cantant o d’un conjunt o de l’entorn. Així i tot, no sempre la participació en els diversos events és prou satisfactòria pels organitzadors.

Hi han persones que sempre, tant sigui estiu com hivern assisteixen a concerts o activitats musicals, però hi han altres col.lectius amb una participació més estacional. Son bastant clares les raons d’aquesta situació, però sempre queda el dubte de si s’estan esgotant totes les possibilitats per trencar aquesta estacionalitat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s