Adolf Loos

Adolf Loos, 1910,_ A1130 Wien, St. Veit-Gasse 10, Haus Steiner. By Heardjoin

Fa pocs dies va finalitzar l’exposició Adolf Loos, Espacios privados a Caixa Forum de Madrid, encara que amb anterioritat es va poder veure també a Caixa Forum de Barcelona. La vida d’aquest arquitecte, nascut el 1870 i mort el 1933, no es pot presentar com a plàcida. No va aconseguir entrar a l’escola d’arquitectura va iniciar els estudis a l’Escola d’Arts i Oficis. Posteriorment va accedir a l’Escola Politècnica però tampoc va finalitzar els estudis d’Arquitectura. Va marxar a EEUU i va quedar impressionat per la seva cultura, com es va posar de manifest al seu retorn.

Per entendre una mica més l’aportació de Loos, cal conèixer el paper que va jugar el seu mestre i amic, Otto Wagner, arquitecte vienès (1841-1918). Va iniciar el trànsit des de l’historicisme cap a la modernitat, defensant l’adaptació de l’arquitectura i el urbanisme a l’home modern. Dues frases d’Otto Wagner recollides a l’exposició, mostren el seu pensament:

Lo que no es práctico no puede ser bello.

La arquitectura siempre debe extraer la forma artística de la construcción

Wagner juntament amb Gustav Klimt, Joseph Maria Olbrich, Josef Hoffmann y Koloman Moser, va crear el moviment Secessió de Viena. Adolf Loos va trencar amb aquest  moviment (ornamentació amb motius abstractes) i va mantenir una  posició molt més radical, eliminant al màxim la ornamentació, . Aquesta posició es va posar de manifest en les seves obres i va ser exposada per ell mateix en una conferència que va pronunciar amb el títol “Ornamento y delito“. Va ser l’intent de donar resposta a la crisi estètica de la societat de Viena on imperava l’arquitectura historicista. Per això va proposar espais lliures d’objectes inútils i  la creació d’espais continus verticals (amb diferents alçades) i espais horitzontals. No deixa de ser curiós el seu concepte de que les façanes de les cases son la part masculina i l’interior és la vessant femenina (idea molt lligada al paper de l’home com a proveïdor i la dona com encarregada de la cura de la llar i de proporcionar el benestar dels integrants de la família). Aquesta idea de gènere també l’aplicava en els espais interiors de la vivenda: la biblioteca o el despatx, considerat masculí, quedava aïllat de la resta de la vivenda i els dormitoris destinats a la sexualitat i la reproducció, eren espais femenins. El contrast entre el mobiliari destinat a aquests dos espais parla per si mateix d’aquesta idea que regia l’obra d’Adolf Loos.

Looshaus in MichaelerPlatz, Adolf Loos, 1909
Sastrería Goldman & Salatsch. Looshaus in MichaelerPlatz, Adolf Loos, 1909
Dormitori Adolf Loos i Lina. 1903
Dormitori Adolf Loos i Lina. 1903

 

Segons el seu criteri, “l’arquitecte s’ocupa de l’immoble i l’artesà del moble” . Però és en el conjunt d’ambdues activitats on s’aconsegueix l’objectiu de crear espais en els que qui els habiti es pugui sentir part dels mateixos. És sorprenent la capacitat de crear ambients emprant mobles de diferents estils, materials i colors. I és lògic perquè cada persona és diferent i amb aquesta varietat permet que cada un es pugui identificar amb un moble determinat.

Espacios privados. Loos. CaixaForumA més de la maqueta i fotografies The Chicago Tribune, destacava la casa projectada per a l’artista Josephine Baker. La simplicitat de línies, el contrast entre el blanc i negre, els espais nítids, la distribució de l’interior, tot el conjunt, convida a mirar-ho una i mil vegades. Existeixen gran quantitat d’imatges dels plànols i de la casa, accessibles a través d’Internet.

Adolf Loos. Josephine Baker house
Adolf Loos. Projecte Josephine Baker house. 1927

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s