Lou Andreas-Salomé

Lou Andreas Salomè

Fa un parell de mesos ha arribat a les pantalles del cine, el biopic sobre Lou Andreas-Salomé, realitzat per Cordula Kablitz-Post. És de lloar la recuperació de figures femenines de caràcter científic, artístic o filosòfic que fins ara han estat oblidades o molt poc estudiades, a pesar de la importància de les seves aportacions.

És aquest el cas de Lou Andreas-Salomé (1861-1937), escriptora, pensadora i psicoanalista rusa, poc coneguda o coneguda en part,  pel seu comportament  anòmal per l’ època que va viure.  Bàsicament, el que ha arribat d’ella, són aspectes relacionats amb els seus costums i no amb el seu pensament i els seus escrits. La pel·lícula que s’ha estrenat, cau en aquest mateix parany. Es presenten les seves relacions personals amb Nietzsche, Rilke, Paul Reé, Friedrich Carl Andreas o Sigmund Freud, però passa de puntetes sobre aspectes del seu pensament que van marcar, per exemple, diversos posicionaments del mateix Freud relacionats amb la sexualitat femenina o amb la definició del narcisisme positiu. Es considera que va ser la primera dona que va escriure des del punt de vista psicoanalític sobre la sexualitat femenina.

Els estudis que va emprendre de ben jove sobre Teologia, Filosofia, Història de les religions i dels clàssics, la van abocar a uns plantejaments racionalistes i a qüestionar-se els ensenyaments i pràctiques religioses que en les que havia crescut. És important remarcar el seu pas per la Universitat suïssa de Zurich, que era  l’únic país on es permetia l’accés de les dones  a la universitat. A títol d’anècdota, però que serveix per entendre l’ambient de l’època, s’ha d’explicar que per obtenir el passaport per poder viatjar a Suïssa, era imprescindible estar confirmada. S’entén dons que amb un pes tant gran de la religió , el que algú, i a sobre una dona jove, es qüestionés determinats principis, suposava un escàndol.

Posteriorment va viatjar amb la seva mare a Roma on va fer coneixença amb Paul Reé i Nietzsche per medi de Malwida von Meysenbug (feminista alemanya que havia participat en la revolució del 1848 al costat dels socialistes i que es relacionava amb tots els intel·lectuals de l’època). Lou tenia moltes ganes de conèixer-la ja que també s’havía hagut d’enfrentar a les normes de l’època. Però així com Malwida no feia res que cregués podia afectar negativament a altres persones, Lou actuava sense tenir mai presents els sentiments de les altres persones. A la llarga, aquesta diferència d’actituds va portar al distanciament entre ambdues dones i a la no acceptació per part de Malwida von Meysenbug, de la forma de vida de Lou.

La pel·lícula gira principalment sobre la relació de de Lou amb Paul Reé i Friederich Nietzsche, però d’una manera un tant superficial.

La primera obra de Lou Andreas-Salomé, Im Kampf um Gott va tenir un gran éxit, encara que la va escriure sota el pseudònim d’Henry Lou. Presentava les seves reflexions sobre Déu. Per la trascendència de la mateixa cal citar Friederich Nietzsche  en sus obras, on analitza el pensament del filòsof, detallant els punts més febles i les contradiccions en les que cau.

La seva relació amb Freud la va portar a estudiar al seu costat, passant a formar part del seu cercle més proper en el que ella va aportar noves visions sobre les dones.

Les seves memòries, Mirada retrospectiva, editada per primer cop l’any 1951 en alemany, (en castellà va ser publicada l’any 1989 per Alianza Editorial) van servir per conèixer a aquesta autora. No es pot passar per alt el fet de que tota la seva biblioteca i bona part dels seus escrits, es van perdre per l’actuació de la Gestapo, pel fet de ser jueva. Posteriorment, la pel·lícula de Liliana Cavani de l’any 1977 Beyond Good and Evil, va recuperar de nou a Lou Andreas-Salomé i l’any 1979, el compositor i director Giuseppe Sinopoli, va estrenar una òpera, Lou Salomé, encara que no va tenir gaire éxit.

Una pel·licula com la que comentem, amb una valoració no gaire bona per part dels crítics, pot ajudar a despertar l’interès del personatge i, en aquest sentit ja es pot considerar positiva la seva realització.

Dies de cine rtve

2 pensaments sobre “Lou Andreas-Salomé”

  1. Fantàstica peli quin personatge!!

    El ds., 16 de juny 2018, 16:54, Des de Collserola va escriure:

    > Des de Collserola posted: “Fa un parell de mesos ha arribat a les > pantalles del cine, el biopic sobre Lou Andreas-Salomé, realitzat per > Cordula Kablitz-Post. És de lloar la recuperació de figures femenines de > caràcter científic, artístic o filosòfic que fins ara han estat oblidades” >

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s