Concurs internacional Tenor Viñas 2018

El mon de la música sempre depara moments agradables que ajuden a la reflexió. És tan ric, tan polièdric, que segur que tothom pot trobar una faceta, una cara en la que emmirallar-se.

L’assistència a diferents sessions del Concurs Internacional Tenor Viñas, ha sigut una experiència que recomano a les persones que els agradi la música i en particular l’òpera. Considerar la veu humana com el instrument musical més ric, amb més possibilitats, no és cap bajanada, i per això escoltar tantes veus diferents, en moments de desenvolupament també diferents, aporta uns coneixements i unes vivències molt interessants.

Una cosa que cal destacar és la importància d’aquest tipus de concurs per ajudar a obrir-se camí a nous valors. Impressiona veure a tantes persones joves, entre els vint i pocs i tot just els trenta, intervenint en aquest esdeveniment. En l’edició d’aquest any han participat més de cinc-cents cantants de seixanta països, que han anat passant diverses fases de selecció, fins arribar als setze que van intervenir en la final. Cal destacar el fet que les proves preliminars es duguin a terme en diferents ciutats del món, des de París, Londres, Berlín, Milà i Madrid, a Europa,  Nova York, Los Angeles i San Francisco, a EEUU  i també Pequín i Moscú.

Dels 511 participants, 219 són sopranos, 56 mezzosopranos, 2 contralts, 111 tenors, 15 contratenors, 76 barítons, 19 baixos i 17 baix-barítons. Dels 60 països participants en destaquen Corea, amb 165 cantants, i Rússia, amb 38 artistes, seguits dels 37 procedents de la Xina. Espanya és el quart país i aporta un total de 31 artistes, dels quals 11 són catalans.

Es notava el respecte amb que uns escoltaven als altres i tots plegats eren conscients de l’esforç, de les hores i hores de treball que havien dedicat per arribar aquí. Pels aficionats, era una lliçó que contribueix a valorar i apreciar als cantants.

La tasca del jurat deu ser més complexe a mesura que es succeeixen les fases eliminatòries. El que és cert és que al final tots els premis s’acaben concentrant en nou persones, el que indica la coincidència de criteris entre els membres del jurat.

En aquest punt, voldria significar el mal d’ulls que feia veure el jurat, format en el 95%  persones del sexe masculí. És inqüestionable la gran vàlua de tots ells, però no estaria de més cuidar i propiciar altres incorporacions. No es pot oblidar que ja van formar part del jurat Conxita Badia, Victoria de los Ángeles, Giulietta Simionato, Magda Olivero, Elena Obraztsova, Renata Tebaldi, Joan Sutherland, Eva Marton, Teresa Berganza o Renata Scotto. Per sort la realitat en el món de la música és diferent i es troben grans sopranos, mezzo, directores d’orquestra, directores d’escena de grans teatres d’òpera, etc.

El guanyador d’aquesta 55ena edició, va ser Freddie de Tommasso tenor del Regne Unit. guardonat també amb el Premi Especial “Plácido Domingo” , Premi Especial al millor intèrpret de Verdi, Premi Extraordinari “Teatro Real de Madrid” i Premi Extraordinari “Internationale OpernWerkstatt”. Te una veu preciosa i una potència extraordinària. Sorprenia la facilitat amb que cantava i el bon fraseig i l’emoció que trametia. Navegant pel ser web, es veu com a pesar de la seva joventut, 24 anys, ja ha caminat un bon tros de camí. Esperem que es materialitzi aviat el contracte que va guanyar per actuar en el Liceu.

El segon premi va recaure en Leonor Bonilla soprano espanyola,  Premi Extraordinari “Plácido Domingo” al millor cantant espanyol, Premi Especial “Teatro Nacional de la Zarzuela” al millor intèrpret de sarsuela, Premi Extraordinari “Associació d’Amics de l’Òpera de Sabadell”, Premi Extraordinari “Leonor Gago – Concerlírica Ópera Internacional”, Premi Extraordinari “Teatro Real de Madrid” i Premi del públic assistent a la Prova Final. En la segona prova vaig tenir ocasió de sentir-la i estava segura de que arribaria a la final. Per sort la podrem sentir en la propera temporada de l’Òpera de Sabadell i sempre és estimulant seguir l’evolució d’un cantant.

La gran tradició d’aquest concurs i el seu arrelament en els aficionats operístics es posa de manifest per l’elevat nombre de persones que van assistir a la final  i posteriorment al concert final.

Aquest any, el Liceu va oferir en streaming el concert i han posat al web l’enllaç per a poder sentir-lo.

 

 

 

 

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s