Anne – Sophie Mutter al Palau

No es te l’oportunitat de sentir a Anne-Sophie Mutter cada dia, així que davant d’aquesta possibilitat que es va materialitzar el passat divendres en el concert del Palau de la Música, a més de buscar i escoltar les peces que constaven en el programa, vaig rellegir el capítol que Jesús Ruiz Mantilla li dedica en el seu llibre (ja comentat en aquest blog), Contar la música

I com la primera peça del programa era l’Scherzo de la Sonata F-A-E de Brahms, he trobat la interpretació de David Oistrakh que com ella mateixa va explicar:

Era el primer concierto al que iba en mi vida y ya eso representaba todo un acontecimiento. Una sala con dos mil personas que sólo le miraban a él, ese sonido, esa emoción que sacaba de aquella cosa de madera tan pequeña. Me transformó.

Moltes vegades no recordo el nom de les obres, encara que en el moment de sentir-les, les identifico, les reconec i surten a la superfície de la meva memòria en la que es trobaven en repòs, amagades. Un altre aspecte important, és la manca de coneixements d’història de la música, que dificulta la ubicació temporal i social de les mateixes. D’aquí la necessitat d’aprendre de les persones que en saben i de buscar el màxim d’informació per poder emplenar els buits. Descobrir que la Sonata F-A-E era el resultat d’un treball col·laboratiu entre tres compositors, Robert Shumann, Joham Brahms i Albert Dietrich dedicada a un violinista amic seu anomenat Joseph Joachim i en base a les inicials de les paraules que integraven una frase que sempre repetia Frei aber Einsam (lliure, però sol): F: fa, A: la i E: mi.

Un dels trets d’Anne-Sophie Mutter és el seu interés per nous compositors. Te la sort que molts d’ells li dediquen obres, com és el cas de Krzysztof Penderecki (1933) del que va interpretar dues peces: Duo concertant per a violí i contrabaix i Sonata per a violí i piano núm. 2.

Un gran privilegio. (…) es verdad que los compositores persiguen un gran nivel cuando me lo proponen, más por el sonido que mi violín es capaz de dar. Les atrae la coloratura y a mí me gusta que les salgan piezas muy profundas, con un nivel filosófico importante más que glamuroso y florido.

La interpretació de l’obra de J.S. Bach, Partita núm.  2, BWV 1004 va permetre poder copsar tota la força interpretativa d’Anne-Sophie Mutter. I en aquest cas, el so del seu Stradivarius va aconseguir moments absolutament únics. En aquests moments em van venir al cap el comentari de Ruiz Mantilla:

Contemplarlos a veces resulta una irrupción indiscreta en medio de una íntima conversación: la que mantienen entre ellos y su instrumento.

He d’admetre que a vegades, la perfecció tècnica m’impedeix copsar l’emoció de la música i no perquè l’intèrpret no arribi de forma directe al públic, sinó perquè l’atenció es centra en seguir la interpretació, els moviments de l’arc, la posició i moviment dels dits, com resolt pianissims i de cop passa un crescendos que omplen tot, etc. En resum, caldria sentir cada peça dues vegades per gaudir plenament d’elles. En tot cas em va faltar aquella connexió especial que es dóna en determinats moments i amb determinats artistes.

Les darreres peces del concert van ser les Danses hongareses de Brahms, núm. 1, 6 i 7. Era sorprenent la facilitat d’interpretació, semblava com si fos un “divertiment” per a ella. Tot un plaer.

 

 

4 pensaments sobre “Anne – Sophie Mutter al Palau”

    1. En poc temps de diferència, han hagut tres concerts amb tres violinistes de primera categoria: Isabelle Faust (amb Il Giardino Armonico), la Viktoria Mullova amb la Simfónica de Bamberg i ara l’Anne-Sophie Mutter. Tot un luxe per veure estils diferents.

      Liked by 1 person

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s