Maruja Mallo

A la Galeria Guillermo de Osma de Madrid hi ha una exposició d’obres de Maruja Mallo (1902-1995). La seva obra no es pot dir que fos extensa, degut en part per la seva meticulositat en la forma de treballar, o per la pèrdua de la mateixa durant la Guerra Civil espanyola (en particular obra en ceràmica) o pels canvis de residència.

La primera recomanació és llegir (o descarregar-se per poder fer-ho servir com a obra de referència) el catàleg de l’exposició: Maruja Mallo: Orden y creación.  No es tracta només d’un catàleg de l’exposició, sinó que conté diversos articles d’especialistes en l’obra de Maruja Mallo, que ajuden a entrar en l’univers particular d’aquesta gran artista.

El fet que la Galeria Guillermo de Osma, sigui la dipositària de l’arxiu de Maruja Mallo, ha fet d’aquesta galeria referent inqüestionable per acostar-se a aquesta artista. Es percep aquest coneixement en la selecció d’obres, en la seva presentació i en la documentació que posen a l’abast del públic en general. S’anuncia per l’any 2018 la publicació del catàleg raonat de l’obra de Maruja Mallo, que de ben segur servirà per poder conèixer millor la seva obra i les diverses tècniques, estils i moviments en els que va participar.  (“Un catàleg raonat, o catàleg crític, és un catàleg d’obres d’art que, a més d’inventariar i classificar les obres amb les dades essencials, les descriu, documenta i comenta des d’un punt de vista tècnic i crític.” L’Enciclopèdia.cat. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.)

Si més no, per a tenir una visió general d’aquesta artista, es pot consultar el llibre escrit per Estrella de Diego i editat per la Fundación MAPHRE l’any 2008, que porta el nom de l’artista. Existeix a més,  amplia literatura sobre la mateixa que es troba amb facilitat. Una bona opció es veure el documental emès a l’espai Imprescindibles de rtv o l’article escrit també per Estrella de Diego, que es va publicar a El País Semanalcom a preparació de l’exposició que ara comento.

Ja he fet referència en altres ocasions en aquest blog a ella i com dic cada cop més, em vaig centrant en “les velles conegudes”, aquelles i aquelles artistes en les que em reconec i de les que participo. És difícil per tant parlar d’un quadre només, a pesar de que podria dir que en va haver uns quants que podria destacar, El que més em va frapar va ser veure el seu treball meticulós, els càlculs infinits que feia, el mètode i rigor amb que planificava i preparava cada obra. Els  estudis preparatoris per diferents obres son impressionants, estan totes les mides, tots els detalls, no deixa res a la improvisació. El seu interès per la geometria i les matemàtiques que s’havia iniciat en l’època de treball amb en Torres García, no va deixar mai de manifestar-se en la seva obra. No és d’estranyar que produís poca obra. Un cop més es corrobora la idea de que els grans pintors son també uns grans dibuixants.

Tal com escriu Guillermo de Osma en el catàleg de l’exposició:

La cantidad de dibujos preparatorios o de estudios sobre la figura humana, los pescadores y el paisaje gallego –el famoso Cuaderno de Bueu-, el movimiento, las proporciones, la geometría, las sombras y sus intensidades, atletas, máscaras, moradores del espacio, personajes del TBO o de dibujos animados…. conservados en el Archivo y que algunos exponemos aquí, dan idea de lo minucioso de la elaboración de sus obras.

Tan Maruja Mallo com Sonia Delaunay (de la que vaig escriure en el post anterior), han estat relacionades amb el moviment Surrealisme en alguna etapa de les seves etapes creatives. Les diferències entre ambdues son notables, però constatar les amistats que van compartir, sense potser ni saber-ho, com Ramón Gómez de la Serna, em fa tancar el cercle i entendre punts vitals semblants, al marge de la vessant artística.

Sorprenent l’afluència de públic (molt jovent!) a aquesta exposició, el que dóna idea de l’interès que desperta aquesta artista

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s