I, Daniel Blake. Ken Loach

Les pel·lícules de Ken Loach no acostumen a deixar indiferent a ningú.  Des de quasi l’inici de la seva trajectòria com a director de cine (no es pot oblidar la quantitat de treballs realitzats per a la TV), les seves obres plantegen aspectes de la vida quotidiana de sectors de la societat que pateixen situacions límit. Repassar la seva filmografia dóna bona mostra dels seu interessos.

La darrera pel·lícula, I Daniel Blake, ha obtingut premis importants:

2016: Festival de Cannes: Palma de Oro – Mejor película
2016: Premios del Cine Europeo: 4 nominaciones, incluyendo mejor película
2016: Festival de San Sebastián: Premio del público – mejor película
2016: British Independent Film Awards (BIFA): 5 nominaciones, incl. mejor película
L’argument es pot explicar molt fàcilment. Daniel Blake és un fuster que pateix un infart greu. No pot treballar. Però per a poder accedir a les ajudes socials es veu obligat a buscar feina. En aquest procés, es troba amb una mare amb dos fills que pateix  una situació molt desesperada. Tots dos intenten ajudar-se. Davant del sense sentit de tot plegat es va veient la degradació de les persones al veure’s privades dels mitjans bàsics de supervivència.
Els grans temes que planteja la pel·lícula els agruparia de la següent forma:
1.- Privatització dels serveis públics. Els resultats dels objectius de les empreses que els gestionen, es valoren en funció d’uns barems empresarials que deixen en segon terme els objectius socials que haurien de complir. Aquí ens presenta la situació que es va generar amb el tatcherisme però que podem comparar perfectament amb el que es va començar a aplicar per part de l’administració espanyola a finals dels anys 90.
2.- Analfabetisme digital i/o escletxa digital. Hi ha una part de la població que per edat no ha tingut accés al món digital. Part de la societat actua oblidant aquest fet i de forma automàtica s’exclou i margina a tot un col·lectiu de persones.
3.- Solidaritat. La pel·lícula està plena de detalls de solidaritat. Una part important de la trama és precisament la relació que estableix Daniel Blake amb Katie i els seus fills. Però també en tenim mostres amb els veïns de Daniel, joves que dominen perfectament el mon tecnològic, i que intenten ajudar-lo. O la persona de l’oficina de treball, que intenta ajudar-lo, encara que això li comporti una amonestació per part de la seva cap. O en els companys de feina de Daniel que li reserven trossos de fusta perquè ell pugui seguir creant coses o que el conviden a anar amb ells al pub. Dins del mon esperpèntic i sense sentit que presenta el film. les mostres d’humanitat representen un contrast que en alguns moments arriba a ser dolorós.
4.- Món laboral. Es presenten diversos aspectes comuns a tots els països: la precarietat laboral, persones que encara que treballin el salari no els permet portar una vida digna, l’economia submergida, etc.
5.- Problemes de gènere i infància. Com afecta als menors una situació com la que es planteja: desarrelament social, assetjament, pobresa, afectivitat, etc.
Podem pensar que aquesta pel·lícula és un tractat de tots els problemes que afecten a bona part de la població, amb independència del lloc geogràfic en el que visquin. És la demostració palpable de que l’esquerda social és cada cop més ample.
En quant a la cinta la vaig trobar un pel massa previsible i que en certs moments  el sentimentalisme i la moralitat que traspua és excessiva. Val a dir que potser com la situació que presenta és tan dura, cal desdibuixar els contorns i permetre d’aquesta manera la digestió de les imatges. Totes les obres de Ken Loach tenen un segell comú que les identifica amb el director, de la mateixa manera que passa amb els films de Woody Allen , Almodóvar o Tarantino. En canvi aquesta identificació amb el director no es fa tant amb Billy Wilder, Orson Wells o el mateix Buñuel. Però aquesta és una reflexió diferent.

One thought on “I, Daniel Blake. Ken Loach”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s