El lector del tren de las 6.26. Jean-Paul Didierlaurent

Per recomanació d’una amiga, he llegit el llibre “El lector del tren de las 6.26” escrit per Jean-Paul Didierlaurent i editat per Seix Barral dins de la Biblioteca Formentor. Es tracta de la primera novel.la de l’autor encara que ja ha rebut dos cops l Premi Hemingway pels seus relats curts.

És un obra que t’enganxa des del primer moment. Escrita en un llenguatge directe i planer, implica al lector en l’història creant una empatia amb els personatges i amb les seves vides.

La trama pot semblar senzilla, però permet entreveure un món de sentiments, de frustracions, de lluites socials, de tòpics, en resum de la realitat de la vida, que és que que fa que qualsevol es vegi implicat en l’argument.

Ens parla de la vida diària d’un personatge amb un nom difícil, Guibrando Viñol, motiu de burles. Treballa en una empresa que es dedica a triturar els estocs de llibres que no s’han venut. Ràpidament ens fem una idea clara de l’entorn de treball i dels personatges que l’envolten. Persona solitària que comparteix la seva vida amb un peix vermell i amb un parell de coneguts, l’anterior manipulador de la màquina i el vigilant de la porta de la fàbrica.

El que el fa diferent és que cada matí ocupa un lloc determinat en el tren de rodalies que el porta a la feina, i es dedica a llegir en veu alta el contingut de fulles de llibres que ha rescatat de la màquina trituradora, la famosa Zerstor 500, anomenada  “La cosa” i que guarda amb cura entre dos papers secants.

A partir d’aquest fet, ens va presentant relacions que va creant i que el porten a conèixer nous ambients i a compartir el seu gust per la lectura. La trobada d’un llapis de memòria amb el diari d’una persona, dóna un tomb a l’obra i a l’implicació de tots els personatges.

No se si l’autor està preparant noves obres o si aquestes tindran el mateix ressò d’aquesta que parlem, però sigui el que sigui, val la pena dedicar-li unes hores i anar reflexionant sobre els diversos temes que planteja, cap d’ells superficial ni frívol.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s