Concerts solidaris contra la pobresa infantil

Concerts solidaris Càritas. Orquestra UNESCO

La situació econòmica que viu el país ha agreujat les diferències socials, recaient de forma directe en els més petits. Per sort, cada cop més, s’organitzen actes en favor d’un determinat col·lectiu o per una causa concreta.

Fa uns dies es van presentar els Concerts solidaris Contra la pobresa infantil que durà a terme l’Orquestra UNESCO Barcelona per tot el territori de Catalunya a favor de Càritas. Cal dir que no ens ha sorprès la iniciativa, ja que des de la seva creació, l’Orquestra UNESCO ve realitzant concerts solidaris a favor de diverses entitats que actuen a casa nostra.

Una primera cosa que vull destacar és el projecte musical que hi ha al darrera d’aquests concerts. Seguint un dels objectius que es va marcar en el seu naixement l’Orquestra UNESCO, els concerts volen acostar la música clàssica a llocs on no arriba habitualment. Estan previstos 23 concerts en total, en  poblacions i locals ben diferents, esglésies, catedrals o teatres, sempre amb el desitj de facilitar la difusió de bona música amb una bona finalitat. A tall d’exemple, els concerts es realitzaran a Tortosa, Reus, Berga, Figueres, Montserrat, La Seu d’Urgell, etc.

Com remarcava el director Gonçal Comellas, dins de la música de cambra, han buscat un repertori que ajudi a conèixer i comparar músics que moltes vegades es presenten quasi com antagònics. Aquesta idea em sembla molt bona: és fer didàctica i enriquir a les persones que assisteixen als concerts. Pots sentir Haendel i Bach plegats o Mozart i Haydn en un mateix concert,  sense deixar de costat el barroc italià que ens acosta a Corelli, Albinoni o Vivaldi.

Una segona idea que voldria destacar és l’esperit de sumar, de compartir. El resultat d’aquesta forma de fer és que en cada concert s’incorporen corals i cors de les poblacions on es fa el concert. Això implica donar oportunitat a aquestes corals per cantar amb una orquestra consolidada i per ambdues parts, te el valor afegit de posar en comú criteris i aspectes musicals que d’altre manera no ho haurien fet.

Un projecte musical d’aquest calat posat, al servei d’una causa solidària, val la pena. Una dada colpidora: segons l’IDESCAT al 2014 la població de menys de 16 anys de Catalunya que viu en risc de pobresa o exclusió social és d’un 28,8%, i un 8,7% ja pateix privació material severa.

Caldrà seguir aquests concerts que promou la Fundació Música Solidària.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s