El poder de l’Educació

L’atemptat a una escola de l’exèrcit al Pakistà, m’ha fet reflexionar de nou sobre EDUCACIÓ. Ho escric amb lletres ben grans perqué crec en la seva importància i es preocupant la situació que s’està vivint.

És evident que ser una escola de l’exèrcit pot ser considerat motiu suficient per rebre un atac, però el més esfereïdor es que es tracta d’una escola. Això implica un lloc on es tramet no només coneixement, sinó  també valors -tolerància, respecte- i eines per reflexionar, pensar, argumentar, debatre, posar en qüestió i expressar idees.

Sembla que faci por que des de petits, els nens i nenes tinguin al seu abast totes aquestes eines que evidentment, els ajudaran a ser persones lliures i responsables.

Però, que està passant aquí, a casa nostre? Podem establir algun tipus de semblança amb l’atac a l’escola? En el nostre cas, la por a l’educació es posa de manifest d’un altre manera, més subtil si es vol, però igual de perillosa. Parlo de la reducció dels pressupostos dedicats a Educació  i la distribució dels mateixos.

Segons les dades dels pressupostos de l’estat per 2015, el descens de l’assignació a aquests capítol des de l’inici de la legislatura actual, és d’un 25%. En alguns mitjans es diu que aquest darrer any ha hagut un increment del 4,5%, però és enganyós. L’increment es deu a l’aplicació de la LOMCE que s’emporta més de la quantitat de la pujada, per tant, la realitat és que també ha hagut un descens en aquest any. Com destacava Natàlia Chientaroli en el seu article del passat 1 d’octubre aparegut a diario.es, és molt significatiu el descens en un 13,9% del capítol dedicat a la formació del professorat.

Aquests darrers dies s’han publicat també notícies relacionades amb el posicionament de les universitats espanyoles en relació al conjunt d’universitats del món. Es confirma que cap d’elles està posicionada entre les 200 universitats millor considerades. Un altre notícia que confirma el mal moment de l’educació.

Si analitzem ara les dades dels pressupostos de la Generalitat, la situació encara és pitjor. Fa un parell d’anys, Catalunya era la comunitat autònoma que més havia reduït el pressupost dedicat a Educació durant el període 2010-2012, amb un 13,57% de descens,  amb un diferencial de 4 punts per sobre de la següent comunitat que era Múrcia. Però si ens apropem en el temps, el descens va ser del 22% si allarguem el període a 2014. Per tant, si entre 2010-2012 el descens era del 13,57% només en els anys 2013 i 2014 el descens s’ha incrementat en un 10% més. Està per veure que passarà en el 2015.

La devallada en la inversió en Educació, no és només un tema econòmic, és un tema polític i ideològic. És una forma més de por, de no voler tenir una població formada i preparada. No ens enganyem.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s