Pau Casals

A vegades les coses que tens més aprop són les que deixes per veure  més endavant, i potser  acaben passant de llarg. Per sort, aquest cop, no ha estat així. Fa poquets dies vaig fer una immersió en el món de Pau Casals, visitant la seva casa nadiua al Vendrell, després vaig visitar l’església i vaig sentir un petit concert amb l’orgue barroc que ja tocava el seu pare, i per últim, vaig visitar Vil·la Casals a Sant Salvador.

VioloncelLa figura de Pau Casals te una importància especial per a mi, ja que el violoncel és un dels instruments que més m’agrada. La revolució que va introduir el Mestre en la forma de tocar-lo és un cant més a la llibertat, a la comunió joiosa entre el instrument i el instrumentista, a la intel·ligència tant en quant permet treure’n un ventall immens de sons, sense restriccions ni rigideses. Dic això d’entrada perquè s’entengui millor el meu entusiasme.

A la casa nadiua, ubicada al carrer Santa Anna, 4 del Vendrell, reben al visitant fent una explicació extensa, amplia i sentida sobre la vida de Pau Casals, en la seva vessant més personal i familiar: arribada de la família al poble, infantessa, escolarització i inicis en la música, l’exili i mort. Tots aquests aspectes lligats a la ideologia política i de valors personals que van marcar la seva existència: defensa de la pau, la llibertat i els drets humans. Queda clara la cabdal importància que va tenir la figura materna, donant suport als seus anhels de dedicar-se a la música. Ella el va acompanyar, va passar penúries (expliquen que fins i tot va vendre la seva cabellera quan eren a París per poder viure), el va esperonar, va lluitar i per això en Pau Casals li va prometre que quan tingués diners li faria una casa al costat del mar que a ella tan agradava.

L’IMG_0942església de Sant Salvador, guarda en el seu interior l’orgue barroc del s. XVIII. Com a tal, en el moment de la seva adquisició estava ubicat al costat esquerra, prop de l’altar , per a poder formar part de la litúrgia. El pare d’en Pau Casals va ocupar el lloc d’organista, motiu pel qual la família va anar a viure al Vendrell. Pau Casals el va fer arreglar i recol·locar al cor, per a poder fer concerts. Te una sonoritat magnífica i es conserven quasi tots els tubs originals. És un autèntic plaer sentir-lo.Orgue església Sant Salvador

L’altre aspecte a destacar d’aquesta església, és que guarda obres realitzades per l’equip d’en Jujol. El treball realitzat per l’equip d’en Jujol consistí en un altar ‘baldaquí’ major de tendència barroca, l’altar del Santíssim Sagrament, el de Sant Josep i el de la Puríssima, més la capella del Santíssim Sagrament, l’escena de la Dormició de la Verge, una caixa d’almoines per al Pa de Sant Antoni, el rossetó de la façana, els vitralls del presbiteri, un confessionari, un banc i deixà a mig fer l’altar de Santa Anna.

Pesos del rellotgeA mí també em van cridar l’atenció els pesos del rellotge del campanar.

En aquest moment, he de confessar que ja anava amb la rialla a la boca de satisfacció. Però per sort no s’havia acabat encara.

D’aquí a Sant Salvador a veure Vil·la Casals. Ben bé que està a tocar de mar i ja des de l’entrada es veu el blau del mar, confonent-se amb el blau del cel.

Abans d’entrar és agradable donar un tomb pel jardí d’estil francès, dissenyat pel propi Casals, on es conserven encara arbres que ell mateix va plantar. Darrerament s’ha incorporat la rosa Pau Casals, d’un blanc extraordinari (diuen que quan és un capoll fa olor de plàtan i quan s’obre fa olor de pinya; personalment no vaig olorar res). En aquest mateix jardí es conserven escultures de Clarà i de Josep Llimona. En Pau Casals va ajudar als artistes que començaven, adquirint obra seva i arribant a tenir una col·lecció

Vil·la CasalsEn aquesta vil·la es concentren els aspectes més relacionats amb la seva trajectòria professional: com a Cronologia Pau Casalsdirector, compositor i intèrpret. Es curiós veure mostres d’algunes de les seves col·leccions: la de pipes o la de figuretes de pessebre. A mi de forma especial em va agradar un quadre d’Eliseu Meifren. També es poden contemplar objectes vinculats a la personalitat pública i universal que era.

Poder escoltar i “sentir” en aquest marc especial, el concert a les Nacions Unides o les paraules d’en Pau Casals, no poden deixar indiferent a ningú. Llegir les seves paraules en defensa dels drets humans i de la llibertat i constatar la coherència de la seva vida, no pot deixar indiferent a ningú.

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s