Horniman Museum i els Jardins

Es parla de música prehistòrica per anomenar tan els sons de la vida quotidiana que es donaven en aquesta etapa de l’història,  com de les músiques dels pobles aborígens d’Austràlia o música indígena d’Amèrica.

Només apunto això per indicar la importància de la música en la vida del ésser humà i com ha anat desenvolupant-se de la seva mà, fins considerar-se part inseparable de les nostres vides. La música ens acompanya en celebracions de qualsevol tipus, tant alegres com tristes; també serveix de canal de comunicació, d’expressió de sentiments; per fer companyia;  etc.

Per tant, des dels primers moments de la vida d’una persona val la pena que la  integri com un element més. És important que es realitzi aquesta integració de manera lúdica i gradual, fent que els infants ho visquin com una part agradable, de joc, i no com una mena de llosa que els hi cau al damunt quan la família decideix que “han d’aprendre música”.

Fa pocs dies vaig tenir ocasió de visitar el Horniman Museum de Londres i els seus jardins. Ja abans d’accedir a veure la col·lecció d’instruments que atresora, en els jardins es podia accedir a una zona de joc pels infants, consistent en diversos instruments per fer música.

Horniman Garden. Jugar amb músicaHorniman Garden. Els infants fan música Era fantàstic veure a la canalla, sols o amb adults, tocant, produint sons, comentant-ho, rient i sobre tot, incorporant a la seva vida, de manera inconscient, el plaer de la música. És evident que això no implica que tots aquells nens i nenes arribin a tenir un nivell musical alt; però si que crec que els hi quedarà un pòsit que propiciarà que en qualsevol moment, gaudeixin de la música.

Un cop dins del Museu, es poden veure un elevat nombre d’instruments musicals (prop de 800 exposats), ordenats seguint la classificació de Hornbostel i Sachs de any 1914, que és la que s’utilitza a nivell museístic.  Per facilitar la seva observació i aprendre una mica més de cada un d’ells, la Galeria d’instruments, disposa de taules digitals, que permeten la selecció d’un instrument amb tota la informació associada (lloc d’orígen, data, classificació, peces de música interpretades amb ell, etc.). No cal dir que et podies passar hores i hores i no acabar mai.

Però no només això, sinó que es passen documentals sobre el procés de fabricació d’instruments de vent o de fusta. També hi ha documentals sobre instruments ètnics i l’ús que s’en fa d’ells als seus països d’origen.

Galeria d'instruments. AprenentUna sala especial està dedicada a les criatures (i als no tant criatures! com vaig disfrutar!) amb diferents instruments, amb una explicació clara i amb la possibilitat de provar-los. Hi havia mares amb nadons als braços tocant música o pares amb infants més grandets experimentant i comentant entre ells les diferències entre els sons, etc.

He de dir que vaig sentir una enveja sana.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s