El gegant bicèfal

Gegant bicèfal total

Gegant bicèfal. DetallAl carrer Almogàvers del barri del Poblenou a Barcelona, als terrenys de les antigues cotxeres dels autobusos, encara  s’hi  aguanten algunes parets de la construcció primitiva.

En una d’ elles, la que es veu des del xamfrà de Roc Boronat amb Sanxo d’ Àvila, i que pertany al carrer Ciutat de Granada, hi ha una pintada que representa un gegant bicèfal d’ aproximadament una alçada de quatre pisos.

La pintada és de caire eminentment reivindicatiu data de l’ era post olímpica quan es va concebre el 22@, i arran d’ aquest projecte es va procedir a la reestructuració de la zona i algunes de les antigues fàbriques i equipaments de la ciutat van desaparèixer.

Hi va haver una lluita veïnal i sindical per protegir i reivindicar alguns dels espais i encara ara n’hi ha de pendents.

La inscripció que figura a la part superior dreta de la paret ho diu ben clar : “Fora el22@”

Forçosament l’ execució de l’ obra ha de ser col·lectiva per la seva grandària.

És una figura hominoide de color negre que es desenvolupa al voltant d’ una escala d’ emergència que encara es manté clavada a la paret i que fa la funció d’ eix vertebrador

La imatge evoca un monstre que sembla avançar girat mig d’ esquena a l’ espectador. La cama dreta és fàcilment identificable, però l’esquerra,d’una mida considerablement inferior, podria ser l’ altra cama  o bé una cua.

Té dos caps, el de l’ esquerra és clarament humà,i el de la dreta presenta un aspecte simiesc, accentuat per la finestra que ocupa la part central de la cara.

Les dues cares, pintades de color grog, tenen una expressió seriosa i els ulls esbatanats de les dues estan atents,vigilants…

Tenim dons, una obra d’ execució simple, carregada de simbolisme, i tridimensional per l’ ubicació de l’ escala. La taca substitueix al traç que es fa present per remarcar l’ expressió dels rostres, i el color, volgudament i necessariament auster.

La lectura que en faig és metafòrica : representa la taca negra de l’especulació que avança inexorablement, encarnada en un monstre sense matisos  i que amb  els seus quatre ulls observa atentament les seves preses, bifurcat entre la hipocresia humana i la irracionalitat animal, aixecant-se per sobre les víctimes de l’ especulació.

Entenc que és la meva versió i segurament qui el vegi, pot donar corda a la seva imaginació ordint una altra hipòtesi.

Això és el que té de bo l’ art al carrer : que hom pot especular i opinar sense por de ser titllat d’ incorrecte.

En aquest solar ja s’hi està edificant, és a dir que si hi ha algú interessat en contemplar aquest “gegant bicèfal” potser s’haurà d’ afanyar….

Aquestes fotos es van fer el dia 10/02/2013, al xamfrà de muntanya dels carrers Roc Boronat i Sanxo d’ Àvila, davant de Can Framis.

 

Maria Arús BCN 17/02/2013

3 pensaments sobre “El gegant bicèfal”

 1. Hola a tothom..
  Us comento que en el solar del gegant bicèfal s’hi està construint. Aviat quedarà tapat aquest mural i no es podrà veure.
  Si hi esteu interessats, no us hi adormiu…

  M'agrada

 2. I què farem del terreny sense construir que el senyor Cuatrecasas té a Diagonal 191? Allà quedarà fins que algun rus amb compte corrent a Chipre o a l’illa de Mann li recompri? I què farem de l’edifici sense acabar del costat de l’hotel Me? Fem una ruta pels edificis a mitges del districte de Sant Martí (Distrito quinto!!!): és esfereïdor!

  M'agrada

 3. MarIa

  S’hauria de fer una ruta per Barcelona que els anés des-cobrint i fins i tot caldria buscar un lligam comú que podria ser la mateixa Barcelona.

  Carles

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s