L’art al carrer

Gat dins d'una capça de cartrò

Gat dins d'una capça de cartrò

L’ art al carrer.

Passejar per les ciutats i els pobles amb una mirada encuriosida, porta a vegades al caminant a descobrir en les seves pedres, murs i/o parets, signes que, persones sovint anònimes, deixen el seu testimoni d’ una forma d’ art diferent i no exent moltes vegades del sentit de l’humor.

M’estic referint a l’ artista, que busca el racó adequat, “veu” la paret, aprofita forats, rugositats, sortints…finestres, panys … per crear la seva obra.

Dic artista, perque busca l’ espai, l’ enquadra i el distribueix… l’ impregna amb el color sovint escàs, i la premura l’ obliga a un traç concís i ràpid , que dona  frescor i  lleugeresa a l’ obra.

Descarto al que embruta amb voluntat d’ embrtutar, al brétol que destrossa imposant la seva barbàrie sobre l’ obra d’altri.

Volia començar aquesta secció amb un dibuix de format mitjà pintat sobre una porta metàlica d’ un armàri empotrat a la paret. Segurament serveix de protecció d’ algun servei municipal o de la zona.

A mi, m’ ha agradat molt.

Està situat al Poblenou al carrer Pamplona , xamfrà Ramon Turró.

Al menys, el  novembre del 2012 hi era.

Sobre la reixeta de ventilació de l’ armari, s’hi aguanta una caixa de cartró abandonada i oberta, i per aquesta obertura s’hi veu la cua i la part trasera d’un gat de carrer que hi està furgant. Una escena quotidiana.

Un espai més on els adolescents acostumen a escriure reiteradament els seus nicks o àlies, hi ha un Institut a prop, serveix com a fons idòni per fer resaltar la rotunditat de l’ obra.

El coneixement de la perspectiva és obvi, la lleugeressa del cartó la donen les solapes de la caixa, la distribució del color ombres i punts de llum.

El pes de gat, contundentment negre, estabilitza el conjunt.

Es pot presentir la seva curiositat, la cerca de quelcom amagat entre els plecs de la caixa…

L’ artista, amb un recurs propi del “comic”,  subrralla tot aquest moviment amb cometes, per provocar en l’ espectador la sensació que la capsa i el gat s’ estan movent.

I la signatura.

Sense estar-ne massa segura les “etiquetes” de la caixa ens donen  la procedència de l’ autor …: BCN i el seu àlies : .SQON.

També podria ser el lloc on s’ha pintat : BarCelOna i substituint els punts  per lletres i canviant la grafia de la Q, podriem llegir :  eSBONa = BarCelOna eSBONa

Però  això li hauríem de preguntar a l’ autor…..

Maria Arús BCN 27/1/2013

2 pensaments sobre “L’art al carrer”

  1. La imatge descrita, ja no existeix. Per sort ha quedat recollida i comentada. Ja se sap que l’Art del carrer és moltes vegades un art efímer. Per això és tan important anar sempre amb els ulls oberts i amb ganes de captar tot allò que la ciutat ens proposa.

Deixa un comentari

Descobriu-ne més des de Des de Collserola

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continua llegint