Pinacoteca virtual del Regne Unit

La Public Cataloge Foundation del Regne Unit porta desenvolupant el projecte de creació d’una pinacoteca virtual des del 2003. Totes les obres són propietat de l’estat, per tant no estan incloses les existents en col·leccions privades.  En aquests moments estan a l’abast de tothom quasi 212.000 quadres, a partir de la web de la BBC:

http://www.bbc.co.uk/arts/yourpaintings/

És evident que la contemplació de les obres en una pantalla, no supleix la visió directe de les mateixes. No tens la idea exacta de la mida del quadre, no pots acostar-te per veure les pinzellades que feia l’artista i molt sovint, el color no és el mateix que quan es veu al natural. Però així i tot, és un gran avenç en la línia de donar a conèixer el patrimoni dispers per tot el Regne Unit.

M’ha agradat molt com està estructurada la web: la funcionalitat i usabilitat és molt bona, les opcions del menú són exactament les que necessites. Com sempre es recomana per facilitar la navegació, amb només un parell de pases (o clics de ratolí), es pot anar on un vol. Per exemple, en la pàgina principal seleccionem Artistes. En la segona pàgina estan les fotografies de tots els artistes ordenades alfabèticament, només cal seleccionar el que ens interessa i ja hi som!. Una opció d’accés és a través  de les obres. Una segona entrada del menú, permet accedir a través dels pintors, una tercera opció és la cerca per galeries i col·leccions.

En qualsevol dels casos, al costat de l’obra, existeix una explicació del pintor, les seves obres, en quina pinacoteca es pot veure, enllaços a altres pàgines amb informació addicional i un espai per si qui visiona la pàgina disposa de més informació sobre l’obra o el pintor, que també la pugui aportar.

És molt interessant també l’apartat de Visites guiades. Diferents persones de diferents professions, presenten una selecció de quadres agrupats per un tema concret: Els Impressionistes, Mites i monstres a Grècia i Roma, L’art de la guerra, etc. També existeix la possibilitat de crear una visita guiada pròpia, seleccionat els quadres adients al tema seleccionat.

La veritat és que pots passar estona i estona navegant per aquest portal d’art, veient algunes obres que mai es tindrà la fortuna de veure, aprenent moltes coses i gaudint d’aquesta iniciativa.

Si els meus coneixements no em fallen, és el primer projecte d’un abast tan ampli. Fins ara estàvem acostumats a la fotografia digital de col·leccions d’un museu,  i que gràcies a aplicacions per a dispositius mòbils faciliten el coneixement de les obres, i ajuden a la visita, tant en la preparació , com en el transcurs de la mateixa, com un cop passada, per recordar i aprofundir. Aquest és un gran pas i per sort els principals museus ja comencen a utilitzar aquesta tecnologia: el MOMA, la Tate Gallery, el Museu Picasso de Barcelona, entre d’altres.

Ara bé, convindria actuar de manera més global, potenciar l’accés de la gent a les obres d’art que no estan a l’abast. Espero que el projecte del Regne Unit continuï la seva tasca i que d’altres semblants, es comencin a desenvolupar en altres països.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s