El artista y la modelo de Fernando Trueba

Ahir vaig veure El artista y la modelo, la darrera pel.lícula de Fernando Trueba estrenada l’any passat. Per més informació sobre la fitxa técnica, em remeto a la web de la mateixa, on es pot llegir el diari del rodatge, crítiques, etc.

Pàgina web de la pel.lícula

Voldria expressar momés el que a mi em va semblar. D’entrada he de dir que és una de les pel.lícules més belles que mai he vist. La utilització del blanc i negre em sembla un gran encert i li dóna molta força. L’absència de color fa que et centris només en les imatges. Cal remarcar la direcció de fotografia. aporta una riquesa de matitzos aconseguida per la captura de la llum i per l’encuadrament dels objectes i de les figures, que fa que en certs moments tinguis la sensació d’estar mirant un quadre.

Deixa bocabadat el poder de les imatges, no calen paraules. La informació que rebem a través de la mirada de l’artista en les seqüències que transcorren a la plaça del poble, és aclaparant. Diria que és una classe de com mirar, de com observar tot el que passa al nostre voltant: sempre amb els ulls atents i la ment oberta per anar més enllà de les formes i de les accions que es produeixen. Veure el caminar acompassat de les dones que van de braçet, el vol lliure dels coloms missatgers en un primer moment, que dóna pas a la confiscació dels mateixos a mesura que avança la guerra, o el rellotge de l’esglèsia com símbol del pas del temps, tot aquest fluir de la vida ens ajuda a entrar en els personatges.

En aquesta obra es veuen les diverses etapes de la vida. Els nens i nenes amb els seus jocs, encuriosits per tot el que passa al seu voltant. La model en plena joventut, iniciant el camí de la vida, en el sentit ampli del terme. L’artista, en la cerca d’aquesta darrera idea creativa, abans d’arribar al final del camí. És una pel.lícula de personatges que et porten de la mà per anar descobrint la natura (meravellosa), les emocions, les lluites, les idees, en definitiva la vida. Tots ells estan tractats amb respecte: l’oficial alemany, els maquis, la dona de l’artista, etc. Tots contribueixen a completar el mosaic i que es pugui tenir una idea general de l’época, del moment i de la situació.

Van passant els minuts i et quedes enganxada en el llenguatge de les mirades, dels petits gestos. El ritme està molt ben aconseguit. Podria haver pecat de lenta, però crec que ha trobat el correcte per explicar la historia que el director ens volia transmetre.

El tema de la creació artística, de la cerca, com diu l’artista en un moment donat: veig la idea cada dia en somnis, però quan em desperto, ja no hi és, pot resultar dolorosa, angoixant i, si arriba, gratificant. Al final, quan la model comenta que no es reconeix en l’escultura, l’artista li respon, que ella li ha servit per veure la natura directament, i a partir d’aquí comença la seva creació. Aquesta idea em va semblar bàsica per poder entendre el procés creatiu de molts artistes.

Em va agradar el paper de la Clàudia Cardinale i el de la CHus Lampeavre. La professionalitat no es perd amb els anys. Interpreten uns papers que els fan absolutament creïbles. Jean Rochefort dóna una lliçò d’interpretació: omple la pantalla.

Surts amb el cap ple d’imatges i amb ganes de ser capaç de tenir aquest sentit d’observació que ajuda a captar tot el que ens envolta.

3 pensaments sobre “El artista y la modelo de Fernando Trueba”

 1. No he vist la película, peró he tingut models.
  El model és un punt de partida sobre el que construir el que la ment maquina, el que la imaginació et representa amb gran optimisme.
  Es el recurs inamovible on mirar quan t’has perdut.
  Quan el model és humà, a vegades costa de separar el model, de la persona.
  El viatge que emprens des del seu punt de partida també per a ell o ella pot ser incomprensible…

  M'agrada

  1. Crec que és important que la pel.lícula suggereixi coses, que no ho doni tot mastegat. No cal que sigui linial. Quan s’acabi la projecció i sortim del cine, és bó que ens plantegi coses. La cinta del Trueba compleix aquest objectiu.

   M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s