Mort d’una noia afganesa de 15 anys, per negar-se a casar-se amb un parent

M’ha trasbalsat moltíssim  la notícia d’agència facilitada ahir per la BBC  en la que explicava que una noia afganesa de 15 anys, havia estat decapitada per un  cosí seu i pretendent, al que el pare de la noia havia rebutjat, tot dient que encara era massa jove per casar-se. En un primer moment tens una reacció d’incredulitat, de pensar que no pot ser, però al mateix temps el cor s’encongeix davant de la notícia. He recuperat un article que es va publicar a El País el 26 d’agost d’aquest any, escrit per Lola García-Ajofrín sobre la presó de dones Badam Bagh, a Kabul. La majoria de les dones que estan en aquesta pressó és per delictes que en diuen morals: matrimoni forçat, maltractament, abusos, fugida o sexe fora del matrimoni. Les històries son esfereïdores.

Ara bé, no es tracta d’un fet que per succeir en un país llunyà, que es pugui pensar que es tracta d’un fet extraordinari, no, per desgràcia notícies similars d’agressions i menyspreu de les dones, surten molt sovint en els mitjans de comunicació del nostre país.

Per tant en  països distants geogràfica i culturalment,  succeeixen disbarats semblants i comportaments també semblants. No ens podem emparar en creences religioses, sinó que el convenciment per part de determinats homes, de que la dona no pot tenir opinió ni criteri i de que és un “objecte” de la seva propietat, encara segueix vigent.

La violència dels joves m’ha fet tornar a revisar els resultats d’un estudi de la Fundació Pfizer  sobre Joventut i violència a Espanya. Els resultats eren demolidors. El 74% dels joves consideraven que els comportaments violentes eren molt o bastant habituals i quasi el 68% afirmaven que la societat actual és més violenta que èpoques anteriors. El que crida l’atenció és l’acceptació d’aquest fet com una cosa normal.

És cert que les causes de la violència poden ser diferents entre països (guerres, religió, etc.) i que seria frívol per part meva, el posar en un mateix sac totes les situacions de violència. No es pot oblidar tampoc noves formes de violència que s’estan posant en pràctica a través d’Internet i que son susceptibles de ser utilitzades de forma amplia.

Encara que sigui un tema complex i sabut,  no es pot oblidar o deixar de banda.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s