Les agències de qualificació: Moodys, Stardard & Poor’s i Fitch

El passat 20 d’octubre, tots els mitjans de comunicació, tant escrits (ARA, El País, etc.) com a través d’Internet (vilaweb, catalunyapress, ICN Iberoamericana de Noticias, etc.), es van fer resó d’un informe elaborat per un equip d’economistes del Banc Central Europeu,  on a través de l’estudi de les qualificacions atorgades per aquestes agències en el període 1990-2011, es demostrava que les qualificacions de les empreses que els contractaven per la qualificació dels seus bonus, era més elevada que la resta d’empreses. Per tant es dóna un conflicte d’interessos entre els bancs i les agències alhora de garantir la neutralitat de les valoracions.

La metodologia emprada en aquest estudi, es basa en l’anàlisi de la qualificació assignada i el valor real de risc al cap de dos anys. Es a dir, es vol comprovar si els bancs que tenen millor qualificació, continuen sent els que tenen millor posició relativa. Els resultats van ser demolidors. L’article aparegut al diari El País escrit per Miguel Jiménez explica de forma clara el mecanisme de funcionament d’aquestes agències i el perill que comporta per l’economia mundial algunes de les valoracions que han fet fins ara.

He recuperat aquesta notícia al llegir ahir que els fiscals italians acusen de manipulació a les agències Standard & Poor’s i Fitch. Els fiscals creuen que aquestes agències van provocar intencionadament la desestabilització de la imatge del país, a través d’una nota sobre el deute d’Itàlia. Consideren que va haver una manipulació greu del mercat, donat que aquesta nota amb una valoració negativa i anunciant la rebaixa de la qualificació es va difondre 11 dies abans de que realment es produís. D’aquesta manera, els fiscals consideren es va provocar una alteració del preu dels instruments financers.

Ambdues notícies crec que són prou importants com per que es posin en dubte les qualificacions o si més no, es relativitzin. El problema no és que les persones normals i corrents ho posem en dubte, cosa que ja fa temps ho teníem bastant clar, sinó que els mecanismes de regulació dels mercats, deixin de ser tan sensibles a aquestes valoracions.

El cas italià és molt important pel que pot comportar d’obrir noves vies i sentar precedents contra aquestes agències.  Potser així seran més curoses en el futur.

One thought on “Les agències de qualificació: Moodys, Stardard & Poor’s i Fitch”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s