Els impostos que no es pagan

Ja em vaig referir al tema del pagament d’impostos per part de grans empreses com Amazon, Google, Apple, Facebook i Starbucks en països on la tributació els hi és més avantatjosa. Aquesta situació es produeix no només a Espanya, sinó també a Anglaterra i França.

En relació al que comporta per Espanya, és molt interessant i clarificador l’article publicat ahir al diari Expansión, signat per E. Arrieta i titulat: Haciemda devuelve 30.000€ a Google, y Apple y Facebook Sólo pagan 2,6 millones. Presenta un quadre amb els comptes d’explotació a Espanya de Google, Facebook, Apple Mark,Iberia i Apple Retail Spain. En aquest article s’explica que per segon any consecutiu, Google té pérdues a Espanya però que si s’analitza quant guanya per any, la contradició encara es fa més patent. El 98% de les cerques que es fan a Espanya per Internet es fan emprant Google. També cal afegir el negoci de la publicitat, que equivaldria a una facturació de 450 millons € a Espanya. i si es suma les vendes a través del cercador corporatiu, la xifra total estimada obtinguda per la publicitat on line el 2011, va ser des 899,2 millons €.

Avui també tenim noves referències al voltant d’aquest tema al Regne Unit, perquè a hagut la comparexença d’executius d’aquestes empreses a la Cámara de los Comunes de Londres, tal com han recullit tant el iario Expansión com El País. El representant de Google al nord d’Europa va admetre que opera des d’Irlanda perquè l’impost de societats els hi és més favorable (12%). De la mateixa manera va confirmar que els drets de propietat intelectual de l’empresa fora d’EEUU estan a les Bermudas. És evident que tots aquests mecanismes son legals, però com va dir la presidenta de la Comissió, Margaret Hodge, “No le estamos acusando de actuar de forma ilegal, sino de ser inmoral”.

El procediment d’actuació de totes les empreses esmentades ( i d’altres) és treballar sempre a través d’empreses filials existents en cada país i que actuen com a intermediàries o comisionistes, de manera que la propietat del producte mai arriba a ser de l’empresa a Espanya i els diners passen directament a Irlanda.

Com he dit, França, Espanya i Regne Unit estan emprenent accions contra l’evasió fiscal d’aquestes companyies. De moment un grup de protesta del Regne Unit ha anunciat que el proper mes de desembre ocuparà locals d’Starbucks amb la finalitat de proporcionar serveis socials dels que el govern està suprimint.

Aquest tema segur que tindrà continuació.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s