TIC, innovació i creixement econòmic

Sovint s’ha dit que les èpoques de crisi han de servir per trobar nous camins de desenvolupament econòmic, que cal ser més creatius i no tenir por a emprar noves formes. Per això em va caure com un gerro d’aigua freda l’anunci rimbombant sobre l’apertura de diversos casinos en àrees temàtiques diferents al Camp de Tarragona.

Poc temps abans d’aquest anunci, havia llegit a Le Monde l’acord que havien establert Orange, Thales i Caisse des Dépôts (com a entitat pública en representació del govern francès) per crear una empresa d’informàtica al núvol (Andromède). Aquesta iniciativa forma part d’un programa d’inversions pel futur en el camp de l’economia digital, amb l’objectiu de posar a França i a Europa en una bona posició dins d’aquest mercat emergent i que està totalment dominat per les empreses americanes. A més del servei de connectivitat, emmagatzemament i seguretat que proporcionarà,  també preveu la creació d’un important nombre de llocs de treball qualificats i en darrer terme, però no el menys important, és el fet de que es podran aplicar els criteris de seguretat de les dades personals que regeixen a Europa. No oblidem que actualment les empreses americanes que tenen aquest servei apliquen lleis més laxes en quant a la conservació i difusió de les nostres dades.

Fins aquí la notícia. Però tot seguit em pregunto perquè a Catalunya no es busca fer aliances entre el sector públic i el privat per treballar conjuntament en la creació d’empreses de valor afegit, en empreses punteres que incrementin el sector productiu. És evident que es necessita urgentment crear llocs de treball, i que millor que poder mantenir en el nostre país els joves i professionals ben preparats que tenim? No és fonamental que es pugui “recuperar” part de la inversió que s’ha fet en la formació d’aquestes persones?

A vegades tinc la sensació de que s’ha perdut la iniciativa, l’ esperit innovador del teixit empresarial del que tantes vegades s’havia fet gala, i s’ha passat a voler aconseguir diner ràpid al preu que sigui. Quan es llegeix l’èxit en altres països de petites empreses catalanes o espanyoles de tecnologia aplicada , ràpidament penso si algú s’ha posat en contacte amb ells per veure d’aprofitar aquest coneixement i saber fer que tenen i que han demostrat.

Potser ens trobem davant d’una situació nova, degut a que s’ha trencat el lligam entre l’empresariat i el sector públic. L’Administració ja no inspira credibilitat a les empreses i per això les possibilitats de treballar en un objectiu comú s’han diluït.

Sigui quin sigui el futur, cal refer les aliances i sobre tot pensar en projectes de valor que siguin d’interès per ambdues parts.

One thought on “TIC, innovació i creixement econòmic”

  1. Malauradament és aixi.
    El diner anomenat “facil” que prove de l’unica font d’ingressos que es manté en peu: el turisme. Que no és desdenyable ni molt menys,però que no és suficient.
    La inversió que s’ha fet amb els nostres univetsitaris l’estan aprofitant altres paisos.
    Sembla vom si el pais hagues de convertir-se en la Florida d’Europa

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s