Light and Hope Orchestra

Vaig llegir l’article “Y Mozart las indultó” de Jhon Carlin al País Semanal del passat dia 16 de setembre i crec val la pena fer-ne esment.

Com diu l’entradeta de l’article: “Mujeres, musulmanas, ciegas y pobres” Amb aquestes credencials es podria creure que no hi havia res a fer, però no,  han tirat endavant.

En primer lloc van haver d’aprendre a llegir i escriure. Aquest primer punt ja fa pensar en la gran importància de l’educació. En els moments de crisi, en que s’està reduint la inversió (alguns en diuen només despesa de forma equivocada) encara adquireix més valor  aquest pas. És significatiu que gairebé totes les integrants tinguin estudis superiors, que els garanteixen el seu sustent. A vegades costa comprendre la gran importància de dotar d’autonomia personal i econòmica a persones que tenen algun tipus de discapacitat. Aquestes persones demostren en el dia a dia les seves grans capacitats que compensen sobradament les mancances que puguin tenir.

L’altre punt és el valor integrador de la música. Tots portem la música dins nostre, però a vegades la quantitat d’estímuls externs, sonors i visuals, amaguen aquesta capacitat. Crec que un ensenyament bàsic hauria de ser aquest: com buscar i sentir la música. A vegades es passa directament a l’aprenentatge d’un instrument o del llenguatge musical, però si no s’ha tret el potencial interior per captar les emocions, sensacions i colors de la música, ens quedarem en una bona interpretació tècnica i res més. Un punt que vull destacar és la importància de compartir la música. Moltes vegades s’ha dit que els músics, generalment, són molt individualistes. En aquest cas veiem l’alegria de compartir, de cantar plegades, de tenir vivències semblants.

Quan toquen en un concert, aquesta orquestra ho fa sense director/a. Com expliquen, coneixen perfectament la seva partitura i la de cada membre de l’orquestra; saben el tempus, el ritme i els silencies. Alguns músics que conec i algunes experiències que he vist, van el la línia que a les orquestres no els hi cal aquesta figura. Fa pocs dies vaig veure un reportatge a la televisió sobre un estudi que s’havia fet analitzant el contacte visual que existia entre els músics d’una orquestra i el director. El resultat era molt baix. Es diu que al igual que en els esports, l’entrenador/a no participen directament en el joc, en les orquestres caldria un director/a en els assajos, però no en el moment de l’actuació. El que crec és que cal tenir oberta la ment per adaptar en cada moment el que sigui millor.

En aquest article, quan es parla de l’expressivitat de les cares de les noies que composen l’orquestra quan estan interpretant la música, és la demostració d’aquest aprenentatge complert: llenguatge i sensibilitat musical.

La part dedicada a la situació actual de la dona a Egipte i les repercussions que poden haver, de retrocés, en el cas de la islamització radical de la població, és inquietant. Caldrà seguir-ho amb atenció.

Convido a tothom a fer una cerca sobre aquesta orquestra. A la xarxa hi ha molts articles i vídeos dedicats a ella. Val la pena. A tall d’exemple:

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s