Finançament de CDC

Dies enrera vaig escriure en aquest mateix blog una reflexió sobre el tema Eurovegas i el finançament dels partits polítics. Quan aquesta setmana s’ha conegut la fiança de 3,2 milions d’€ imposada pel jutge que està investigant el cas Palau a Convergència Democràtica de Catalunya, per la seva possible implicació en el finançament a través de la Fundació del Palau, no he pogut per menys que tornar a pensar en el tema.

Ara es vol diferenciar la figura del president de la Generalitat de la de secretari general del partit per a no desacreditar a la institució, però no podem oblidar que els diners que presumiblement va rebre CDC, van ajudar a la campanya electoral, gràcies a la qual, ara, el Sr. Artur Más és President. No es sabrà mai que hauria passat si aquestes circumstàncies haguessin sigut unes altres, però si que com a ciutadans tenim el dret i l’obligació de demanar saber la veritat.

Crida l’atenció que l’actual secretari de CDC demani celeritat per presentar-se al Parlament per a donar explicacions. Tenint present que es tracta d’una investigació sobre el finançament durant els anys 2002-2008, han tingut temps suficient per explicar que és el que va passar, Queda bastant clar que si no s’hagués destapat el cas Palau, els catalans no hauríem conegut mai el possible finançament irregular d’aquesta formació política.

Sería injust quedar-nos només en el finançament de CDC, és un problema general que afecta a tots els partits. El que sorprèn i fa pensar que hi han coses que a la gent del carrer se’ns escapen, és que per molt que tothom parli d’aquesta necessitat, mai cap govern ha gosat posar fil a l’agulla i resoldre d’una vegada per totes aquest problema.

Un altre punt a remarcar és el paper dels interventors que auditen cada any els comptes dels partits. Aquest interventors no son del tot independents, sinó que estan lligats a l’estat i per tant als propis partits polítics. Si el mandat d’aquests interventors tingues una durada en el temps superior a una legislatura, ja podria actuar amb les mans més lliures. Potser cal reclamar un major control democràtic en front de la partitocràcia que impera en la nostra democràcia imperfecte.

No es pot continuar parlant de transparència i que restin aquest punts foscos en el funcionament de la vida política del nostre país. Ara es dirà que no és un tema prioritari dins de la situació que estem passant, però pel que sembla, mai és un bon moment.

One thought on “Finançament de CDC”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s